Sarımsaklı Mantar

Sarımsaklı Mantar

Et ve tavuk yemeklerinizin yanına çok yakışacak harika bir eşlikçi tarifimiz var. Başlıbaşına bir yemek olarakta tüketebilirsiniz. Hem mantarın pişme şekli hem de içindeki sosu inanılmaz leziz.

DEVAMINI OKU

Tam ekmek bandırmalık denen cinsten.

Diğer mantar çeşitleri ile de hazırlayabileceğiniz bu mantar yemeğimizi biz kültür mantarı ile yaptık. Kültür mantarı, herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir mantar. Hem ekonomik hem de kültür mantarı zehriler mi korkusu olmuyor. Kültür mantarı kesinlikle zehirlemez. Kültür mantarları özel bir kompost içinde yetiştirildiğinden yabani değildir. Bu sebeple en fazla tercih edilen mantar türüdür.

Elbette her yemek malzemesi alırken yaptığınız gibi Kültür mantarını alırken de dikkat etmelisiniz. Kültür mantarı seçerken kararmamış olmasına, üstünde sarı küflerin bulunmamasına, taze olmasına özen gösterin.

Gelelim kültür mantarının temizlenmesine. Kültür mantarı asla yıkanmamalı. Süngerimsiz yapısı sebebiyle yıkanırken bütün suyu içine çekecektir. Bu sebeple videomuzda gösterdiğimiz gibi kültür mantarlarını bir bıçak yardımıyla soymalısınız. Ardından nemli bir bezle silerek temizlemelisiniz.

Kültür mantarını nasıl saklamalısınız? Kültür mantarını alıp hemen yemekte kullanmayacaksanız kağıt havluya koyup delikler açtığınız poşetin içinde saklamalısınız. Mantarlar hava almayan kaplarda daha hızlı bozulurlar bu sebeple mutlaka hava almasını sağlayın. Unutmayın 5-6 günden fazla buzdolabında kalan mantar çok sağlıklı olmaz lezzetini kaybeder.

Gelelim kültür mantarı nasıl pişirilir? Kültür mantarının çeşitle pişirme yöntemleri mevcut. Çorbasını, dolmasını, böreğini , sotesini yapabilirsiniz. Ama bu tarif bu pişirme yöntemi başka leziz oluyor. Tüm tariflerde ortak pişirme yöntemi kavurma yöntemidir. Sebebi ise mantarın kavrulurken içinde bulunan suyu bırakıp çekmesi aşamsında lezzetlenmesinden kaynaklanıyor.

Şimdi tüm püf noktaları hazırsa, lezzet sırlarını öğrendiyseniz doğru mutfağa tarifimizi hazırlamaya. :)

Kaç kişilik: 2-4 Hazırlık:10 dak. Pişirme:15 dak.

Sarımsaklı Mantar Malzemeleri

  • 300 gr. kültür mantarı
  • 1 küçük soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2-3 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 çay kaşığı kekik, kırmızı biber ve kimyon

Sarımsaklı Mantar Nasıl Yapılır?

  • Mantarlarımızın üstünü bir bıçak yardımıyla dikkatlice soyuyoruz. (Nasıl yapılacağını görmek için videomuzu izleyebilirsiniz) Soyduğumuz mantarların saplarınıda temizliyoruz
  • Tereyağımızı tavaya alıyoruz. Erirken minik küpler halinde soğradığımız soğanları ilave ediyoruz. Kavurmaya başlıyoruz. Mantarları ekliyoruz. Eğer mantarlarınız irili ufaklıysa büyük olanları 2'ye bölebilirsiniz. Soğanlarla beraber mantarları soteliyor.
  • Kekik, kimyon, kırmızı biber ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyuyoruz karıştırıyoruz. Sarımsakları rendeleyerek ilave ediyoruz. Karıştırıp bir süre kavuruyoruz. SOya sosu ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. Tüm sos mantarlara bulansın istiyoruz.
  • Mantarlar yumşamaya başladığında pişmiş demektir. Tadına bakarak pişip pişmediğine bakabilirsiniz. Piştiğinde ocağın altını kapatın ince kıyılmış maydanoz ekleyin karıştırın ve servis edin. Afiyet olsun.

Sarımsaklı Mantar Püf Noktaları

* Mantarları asla yıkamayın.
Mantarların aynı boyda olmasına özen gösterin. Bu sayede pişme süreleri aynı olacaktır. Aldığınız mantarlar irili ufaklı ise büyük olanları ortadan kiye keserek kullanabilirsiniz.

Sarımsaklı Mantar İçin Pişirme Önerisi

Orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak pişirmelisiniz.

Sarımsaklı Mantar İçin Servis Önerisi

Harika bir eşlikçi olan bu mantar tarifimiz et, tavuk ya da balık yanında servis edilebilir.

Tavada mantar yemeği içine soya sosu koymasak olur mu?

Tavada mantar yemeğini elbette istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. AMa bizim tarifimizin en önemli özelliği soya sosu ve sarımsak. Bir kere tavada mantarı bu şekilde deneyin, vagzeçemeyeceksiniz.

Mantar kızartması yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Aslında yazımızda bahsettiğimiz tüm püf noktaları mantarlı yemek tarifleri için geçerli.

Yayla mantarı ile bu tarif yapılır mı?

Yayla mantarı ile elbette yapılır hem de nasıl lezzetli olur..

Sarımsaklı mantar yemeği yanına ne gider?

Sarımsaklı mantar yemeğini başlı başına bir öğün olarak düşünebilirsiniz. Yanına salata ve çorba ile doyurucu bir öğün olur. Ya da yancı olarak et, tavuk, balık yemekleri yanına hazırlayabilirsiniz.

Adım Adım Fotoğraflar:

Sarımsaklı mantar yemeği için birebir ölçülü malzeme listesi
Mantar yemeğimiz için soğanlar minik minik doğranıyor.
Kültür mantarlarımızı soyarak temizliyoruz.
Sarımsaklı mantarımız için tereyağı eritilip soğanlar kavruluyor
Mantar yemeğimiz için kavrulan soğanların içine mantarları ilave ediyoruz
Mantarlarıda sotelemeye devam ediyoruz bu arada baharat karışımızı ekliyoruz
Yemeğimize soya sosu ve elma sirkesi ilave ediyoruz
Lokum gibi pişen sarımsaklı mantarımız hazır

Tarifi Paylaşmak İçin:

Sosyal Medya Hesaplarımız: